Inhoudsopgave

Gebitsproblemen – Gebitsreiniging hond

Gebitsproblemen komen vaak voor bij honden die ouder zijn dan 3 jaar. Bij Dierenkliniek Eduvet in Veenendaal helpen wij uw hond met gebitsproblemen, door het gebit te reinigen, het verwijderen van tandsteen met én zonder narcose en het preventief onderhouden en controleren van het gebit.

Gebitscontrole hond

Gebitsproblemen kunnen we al snel herkennen aan een vieze lucht uit de bek. In ernstige gevallen zien we dat de hond problemen heeft met kauwen. Maar dan is het probleem al in een (te) ver gevorderd stadium gekomen. Een hond ‘piept’ meestal niet zo snel. Juist daarom is regelmatige controle van het gebit door ons zo belangrijk, zodat wij tijdig kunnen ingrijpen. De jaarlijkse gebitscontrole kan goed plaats vinden tijdens het jaarlijkse vaccinatie en/of titer moment.

Wat zijn de meeste voorkomende gebitsproblemen bij een hond?

De meest voorkomende problemen zijn tandplak , tandsteen, ontstoken (rood en bloedend) tandvlees (gingivitis), cariës (gaatjes) en rotte gebitselementen. Gebitsproblemen zorgen niet alleen voor ongemak bij uw hond tijdens het eten, maar de geinfecteerde ontstekingen in de bek kunnen ook geinfecteerde ontstekingen veroorzaken elders in het lichaam, zoals in hart(kleppen) en nieren.

Behandeling gebitsreiniging hond

Op basis van onze bevindingen besluiten we uw hond wel of niet onder narcose te brengen om verder onderzoek te doen en direct de gebitsbehandeling uit te voeren. Wanneer de honden onder narcose zijn starten we met het verwijderen van tandsteen. Na het verwijderen van de meeste tandsteen van de honden, wordt pas goed zichtbaar of er mogelijk tanden/ kiezen getrokken moeten worden, of er behandeling van ontstoken tandvlees nodig is voor de hond en/of er een eventuele nabehandeling noodzakelijk is. Valt de hoeveelheid tandsteen mee, dan kan het ook goed zijn dat wij de gebitsreiniging zonder narcose uitvoeren, tenminste als de hond dat toelaat; meestal lukt dat wel.

Na de reiniging adviseren wij de gebitselementen van uw hond te poetsen, gebruik te maken van supplementen of over te stappen naar een ander soort voeding.

Er zijn honden die op oudere leeftijd, bijvoorbeeld ouder dan 10 jaar, nog een puntgaaf gebit hebben zonder ooit een gebitscontrole gehad te hebben en zonder te poetsen. Duidelijk is dat er grote verschillen zijn tussen individuele honden ten aanzien van de gebitsgezondheid. Alleen een regelmatige controle kan aantonen hoe het verloop van de gebitsgezondheid van uw hond is. Door tijdig in te grijpen kunnen we vaak volstaan met een eenvoudige gebitsreiniging zonder narcose.

Niks doen na een professionele oftewel een intensieve reiniging onder narcose is geen optie. Wachten totdat gebitsproblemen recidiveren betekent wederom reiniging onder narcose van een gebit, dat inmiddels verder in verval is geraakt.

Handboek diergeneeskunde-1152x1000-1152x1000

Handboek Diergeneeskunde met Homeopathie bij Honden

Het nieuwe boek van Atjo Westerhuis, Diergeneeskunde Met Homeopathie voor Honden, is een gezamenlijk initiatief van het partnership.
Neem contact op

Artrose (osteoartritis) bij de hond

Atjo Westerhuis dierenarts in EduVet Dierenkliniek locatie Veenendaal. Laatste update: december 2023 Extra literatuur: Https://www.eduvet.nl/achterhandproblemen-bij-de-hond-en-homeopathie/ Https://www.eduvet.nl/voorste-kruisband-vkb-ruptuur-bij-de-hond/ Https://www.eduvet.nl/kreupele-voorpoot-bij-de-hond/   Artrose (osteoartritis) Artrose of osteoartritis is een

Lees verder »

Kennelhoest & Vaccinatie

Kennelhoest is een besmettelijke hoest bij honden. Het is mogelijk om honden te vaccineren tegen kennelhoest. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de vragen: wat is kennelhoest, hoe behandelen we kennelhoest, hoe voorkomen we kennelhoest, wel of niet vaccineren en welke vaccin kunnen we het beste toepassen?

Lees verder »