Inhoudsopgave

Artrose (osteoartritis) bij de hond

Atjo Westerhuis dierenarts in EduVet Dierenkliniek locatie Veenendaal.

Laatste update: december 2023

Extra literatuur:

  • Https://www.eduvet.nl/achterhandproblemen-bij-de-hond-en-homeopathie/
  • Https://www.eduvet.nl/voorste-kruisband-vkb-ruptuur-bij-de-hond/
  • Https://www.eduvet.nl/kreupele-voorpoot-bij-de-hond/

 

Artrose (osteoartritis)

Artrose of osteoartritis is een chronische ontsteking van het gewricht (chronische artritis) waardoor de gezondheid van de daarbij betrokken weefsels – bot, kraakbeen, bindweefsel, klierweefsel – geleidelijk verslechterd. Dit leidt tot pijn en functieverlies van het gewricht.

De illustraties zijn gemaakt door Rogier Trompert, Home | Rogier Trompert Medical Art (medical-art.nl)
De illustraties zijn gemaakt door Rogier Trompert, | Rogier Trompert Medical Art (medical-art.nl)

Symptomen

De symptomen van artrose zijn in het begin vaak subtiel en dus lastig te herkennen. Dat komt meestal doordat de hond pas in een later stadium laat zien dat hij of zij pijn heeft. In een vroeg stadium weet de hond het goed te verbergen. Artrose kan al op jonge leeftijd ontstaan en zal dan ook geleidelijk verergeren. Veel voorkomende symptomen bij artrose zijn:

  • Stijfheid: moeilijk kunnen opstaan of gaan liggen, stram lopen
  • Langzaam lopen, achterblijven bij de wandeling in plaats van vooruit te lopen
  • Moeite met traplopen of in de auto ‘springen’
  • Minder interesse om te spelen
  • Gedrag verandert, lijkt depressief, kan humeurig zijn
  • Kreupelheid, sneller blesseren, langer herstel

… en als het nog erger wordt:

  • Pauzes nemen tijdens een wandeling in de vorm van stoppen, zitten of liggen
  • Pijnreactie of gillen bij aanraken. NB: in dat geval direct de dierenarts consulteren. Het kan dan ook een bottumor zijn.

Omdat een hond in het algemeen ongemak makkelijk een plek kan geven, zodat het aan de buitenkant niet te zien is, kan het zijn dat bij een oudere hond de klachten worden afgedaan als ‘ouderdomsklachten’, terwijl hij of zij wel degelijk pijn ervaart. Dat kan worden vastgesteld als er een duidelijk verschil is in klachten tussen met en zonder pijnstilling.

Oorzaken

Bij een gezond gewricht zijn de botuiteinden bedekt met kraakbeen. Het kraakbeen is een zacht weefsel dat het bot beschermt en zorgt dat een hond soepel (en zonder pijn) kan bewegen. In de gezonde situatie kan een gewricht heel veel verdragen zonder enige schade. Oorzaken waardoor het mis gaat zijn: overbelasting (overgewicht, overbelasting bij werk- en sporthonden), verkeerde belasting (trauma), groeistoornis, genetisch probleem (ED, HD, OCD), instabiliteit (VKB-ruptuur, CES),

Gevolgen

Het chronische ontstekingsproces is in feite een vicieuze cirkel. Ontsteking veroorzaakt pijn. Pijn leidt tot minder beweging. Minder beweging betekent gewichtstoename en afname van de spiermassa (spieratrofie). Inmiddels zorgt de ontsteking voor verdere aftakeling van het gewricht, wat weer extra pijn, sneller blesseren en langer herstel met zich meebrengt.

De illustraties zijn gemaakt door Rogier Trompert, Home | Rogier Trompert Medical Art (medical-art.nl)

Behandeling van Artrose

Artrose vraagt om een levenslange behandeling. De behandeling bestaat uit meerdere behandelingen. Regelmatig fysieke controle en overleg over het resultaat van de behandeling en over het vervolg van de behandeling is belangrijk.

Overgewicht

Overgewicht moet serieus aangepakt worden. Om de vicieuze cirkel van pijn, onvoldoende beweging, overgewicht, spieratrofie, verdere aftakeling van het gewricht, pijn, enzovoort te doorbreken, is aanpak van het overgewicht de basis voor de volgende stappen.

Pijnstilling/ontstekingsremmers

Hoofdrol bij het doorbreken van de vicieuze cirkel van pijn is de pijnstiller die niet alleen pijnstiller is, maar ook ontstekingsremmer. Als de hond geen pijn heeft zal motivatie om meer te bewegen toenemen. Beweging door pijnstilling en tegelijkertijd ontstekingsremming zullen verdere aftakeling van het gewricht kunnen afremmen.

We kunnen verschillende klassen medicatie inzetten als pijnstiller en/of ontstekingsremmer. Gezien dit medicatie zal zijn die langdurig gegeven moeten worden, zoeken we graag naar de meest specifieke en daarmee de minst belastende medicatie voor het lichaam. Om deze verschillende klassen te visualiseren, maken we dit duidelijk met een boom, waarbij één dor blaadje het gewricht met osteoartritis voorstelt.

Corticosteroïden
Als we corticosteroïden (bijv. prednison) in zouden zetten, grijpen we in op een level wat zich afspeelt al bij de stam van de boom. Gelukkig kennen we ook klassieke NSAID’s, die pas ingrijpen op het level van de tak. Wel is dit nog steeds een level, wat in het lichaam van de hond op de lange termijn, toch nog nadelige effecten zou kunnen veroorzaken.

Klassieke NSAID’s
Tegenwoordig kennen we ook NSAID’s van de Piprant klasse, die zich alleen richten op de dat ene dorre blaadje, alleen de osteoartritis, waardoor deze ook voor langere termijn gebruik veilig ingezet kan worden.

Tramadol en/of bedinvetmab
Als de osteoartritis in een te ernstige mate gevorderd is en een NSAID daardoor niet meer toereikend is qua pijnstilling, kunnen we deze medicatie nog aanvullen met bijvoorbeeld tramadol of injecties met bedinvetmab. Deze medicaties werken niet ontstekingsremmend, maar zijn wel hele goede en effectieve (aanvullende) pijnstillers.

De illustraties zijn gemaakt door Rogier Trompert, Home | Rogier Trompert Medical Art (medical-art.nl)

Voeding en voedingssupplementen

Voeding met de juiste balans ten aanzien van de wensen: minder calorieën i.v.m. gewichtsafname, voldoende calorieën en voedingsstoffen voor herstel van spierverlies en voor meer beweging. Als voedingssupplementen kan gedacht worden aan: omega-3 vetzuren concentraat (Doils). Groenlipmossel (Flexadin met UCII).

Complementaire geneeswijzen

In een aantal gevallen kunnen andere complementaire geneeswijzen zoals acupunctuur, plantgeneeskunde en/of homeopathie nog zinvol ondersteunen.

Handboek diergeneeskunde-1152x1000-1152x1000

Handboek Diergeneeskunde met Homeopathie bij Honden

Het nieuwe boek van Atjo Westerhuis, Diergeneeskunde Met Homeopathie voor Honden, is een gezamenlijk initiatief van het partnership.
Neem contact op

Artrose (osteoartritis) bij de hond

Atjo Westerhuis dierenarts in EduVet Dierenkliniek locatie Veenendaal. Laatste update: december 2023 Extra literatuur: Https://www.eduvet.nl/achterhandproblemen-bij-de-hond-en-homeopathie/ Https://www.eduvet.nl/voorste-kruisband-vkb-ruptuur-bij-de-hond/ Https://www.eduvet.nl/kreupele-voorpoot-bij-de-hond/   Artrose (osteoartritis) Artrose of osteoartritis is een

Lees verder »

Kennelhoest & Vaccinatie

Kennelhoest is een besmettelijke hoest bij honden. Het is mogelijk om honden te vaccineren tegen kennelhoest. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de vragen: wat is kennelhoest, hoe behandelen we kennelhoest, hoe voorkomen we kennelhoest, wel of niet vaccineren en welke vaccin kunnen we het beste toepassen?

Lees verder »

Disclaimer

Ondanks de zorgvuldigheid, waarmee wij onze artikelen voor huisdiereigenaren samenstellen, kan EduVet Dierenkliniek geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele zetfouten en andere onjuistheden of onvolledigheden, noch voor de eventuele gevolgen van het handelen of juist nalaten van handelen op grond van de informatie die via onze artikelen is verkregen.

Niet zelf ‘dokteren’

EduVet Dierenkliniek benadrukt daarbij, dat de informatie die via onze artikelen is verkregen nooit een vervanging is van de behandelende dierenarts! De artikelen laten huisdiereigenaren met de dierenarts ‘meekijken’, zodat zij met kennis van zaken kunnen meedenken en meebeslissen over welzijn en gezondheid van hun huisdieren. Huisdiereigenaren worden daarom dringend geadviseerd nooit op eigen initiatief te (be)handelen, zonder advies, instemming en begeleiding van de behandelende dierenarts. Dat geldt natuurlijk in het bijzonder als het gaat om de uiteindelijke keuze van het juiste geneesmiddel en de juiste dosering.

Wetenschap en Praktijk

De teksten van onze artikelen worden niet alleen vervaardigd aan de hand van evidence based wetenschappelijke literatuur, maar vooral ook aan de hand van onze eigen experience based inzichten.

Updating

Deze informatie kan, in het kader van updating, zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Wij vragen u om eventuele, door u gesignaleerde (vermoedelijke) onvolkomenheden in onze artikelen aan ons te melden via: info@eduvet.nl, zodat we deze, indien nodig, kunnen meenemen in de updating. Alvast hartelijk dank daarvoor.