Inhoudsopgave

Ooroperatie bij de hond – Zepp vs Teca

INLEIDING

De twee meest bekende ooroperaties bij de hond zijn de methode volgens Zepp en de Total Ear Canal Ablation (TECA).

Bij de methode Zepp wordt de buitenwand van de verticale gehoorgang naar beneden geklapt.
Bij de TECA wordt de gehele gehoorgang (verticale en horizontale) tot aan het middenoor verwijderd.
De modernere TECA zou de oudere methode volgens Zepp geheel vervangen hebben. Maar de methode Zepp is, mits toegepast bij de juiste indicatie, altijd nog een uitstekende methode. Zeker omdat er bij de TECA in veel gevallen complicaties optreden.
We gaan nader in op beide operatietechnieken, op hun voordelen en hun nadelen.

METHODE VOLGENS ZEPP

De methode Zepp is een chirurgische behandelingsmogelijkheid bij een chronische ontsteking van de uitwendige gehoorgang (otitis externa), nadat de medicamenteuze behandelingen mislukt zijn. Hierbij wordt de buitenwand van de verticale gehoorgang naar beneden geklapt. De verticale gehoorgang komt hierbij open te liggen, maar ook de horizontale gehoorgang staat beter in contact met de buitenwereld. De buitenwand van de verticale gehoorgang bestaat net als de rest van de gehoorgang uit kraakbeen. Door dat stuk naar beneden te klappen en vast te hechten aan de huid, kan er een ruime en stevig uitgang van de horizontale gehoorgang ontstaan, die niet afsluit en waarover geen haar kan groeien.

Wat we met de operatie volgens de methode Zepp bereiken is, dat het overmatige oorsmeer of de ontstekingsvloeistof gemakkelijker kan afvloeien, er een betere ventilatie van de horizontale gehoorgang plaats vindt en we met oorzalven beter in de horizontale gehoorgang kunnen komen.

We passen de Zepp operatie toe als:

  • een chronische ontsteking van de uitwendige gehoorgang onvoldoende reageert op de behandeling met oorzalven en de horizontale gehoorgang chronisch ontstoken is, tevens de verticale gehoorgang minder of niet ontstoken, terwijl de oorschelp niet ontstoken is;
  • er poliepen of tumoren in de verticale gehoorgang zitten;
  • er sprake is van Pseudomonas. Maar dan zeker zeer intensief nabehandelen (zie Oorontsteking bij de hond).

We passen de Zepp operatie niet toe als:

  • de horizontale gehoorgang afgesloten wordt door verdikking van de binnenwand, die niet minder wordt door oorzalven en zeker niet als die verdikking verbeend is.;
  • er ook sprake is van een middenoor ontsteking (otitis media);
  • er sprake is van een onderliggende ziekte, waarbij ook de verticale gehoorgang en de binnenkant van de oorschelp chronisch ontstoken zijn (bijvoorbeeld bij een trage schildklierwerking of bij algemene huidklachten zoals seborrhoe, waar ook de oren bij betrokken zijn).

Er zijn weinig of geen complicaties te verwachten bij een Zepp operatie, mits de operatie goed wordt uitgevoerd bij patiënten die daadwerkelijk in aanmerking komen voor deze methode. Tijdens de periode tussen de operatie en het verwijderen van de hechtingen (10 dagen), is de operatiewond vies. Dat komt, omdat er in een geïnfecteerd gebied wordt geopereerd. U hoeft zich daarover geen zorgen te maken. Nadat de hechtingen verwijderd zijn is dat probleem opgelost. Goede wondverzorging in die periode is geboden. Soms is het nodig om de patiënt even een roesje te geven om de hechtingen te verwijderen. Het is een zeer gevoelig gebied. Daarna geneest de patiënt snel.

TECA: TOTAL EAR CANAL ABLATION

Bij de TECA wordt de gehele gehoorgang tot het middenoor verwijderd, inclusief het trommelvlies; alleen de oorschelp blijft intact. Aansluitend wordt het middenoor opengelegd en gecuretteerd. Omdat bij deze operatie ernstige complicaties kunnen optreden, zullen we als het enigszins lukt de voorkeur geven aan de methode volgens Zepp. De bewering dat de TECA de Zepp operatie volledig heeft verdrongen is dus onjuist. De complicaties die bij de TECA kunnen optreden zijn: beschadiging van belangrijke zenuwen en chronische, steeds weer problemen gevende fistels op de plaats van de operatie en tevens volledige doofheid aan het betreffende oor.

A. Huidsnede
B. Bloot leggen van de verticale gehoorgang
C. Lossnijden van de verticale gehoorgang
D. Lossnijden van de horizontale gehoorgang
E. Gehoorgang los van de schedel, gaatje is de ingang naar het middenoor. Aansluitend wordt het middenoor verder opengelegd en gecuretteerd.
F. Indien gewenst kan een drain aangebracht worden om wondvocht af te voeren; soms doet de drain meer kwaad dan goed.

We passen de TECA toe als:

  • De verticale en de horizontale gehoorgang sterk vernauwd zijn en die vernauwing niet is op te heffen door intensieve medicamenteuze behandelingen (zie Oorontsteking bij de hond).
  • Als de Zepp operatie faalt.
  • Bij tumoren in de horizontale gehoorgang.
  • Bij gelijktijdige ontsteking van het middenoor (otitis media).

We passen de TECA niet toe als:

  • · De Zepp methode soelaas zou kunnen bieden (zie daar).

 

De teksten van onze hand-outs worden vervaardigd aan de hand van niet alleen wetenschappelijke literatuur, maar ook van onze eigen inzichten op basis van persoonlijke ervaringen. Daarom kan de informatie voor een deel afwijken van de gangbare literatuur.

Handboek diergeneeskunde-1152x1000-1152x1000

Handboek Diergeneeskunde met Homeopathie bij Honden

Het nieuwe boek van Atjo Westerhuis, Diergeneeskunde Met Homeopathie voor Honden, is een gezamenlijk initiatief van het partnership.
Neem contact op

Artrose (osteoartritis) bij de hond

Atjo Westerhuis dierenarts in EduVet Dierenkliniek locatie Veenendaal. Laatste update: december 2023 Extra literatuur: Https://www.eduvet.nl/achterhandproblemen-bij-de-hond-en-homeopathie/ Https://www.eduvet.nl/voorste-kruisband-vkb-ruptuur-bij-de-hond/ Https://www.eduvet.nl/kreupele-voorpoot-bij-de-hond/   Artrose (osteoartritis) Artrose of osteoartritis is een

Lees verder »

Kennelhoest & Vaccinatie

Kennelhoest is een besmettelijke hoest bij honden. Het is mogelijk om honden te vaccineren tegen kennelhoest. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de vragen: wat is kennelhoest, hoe behandelen we kennelhoest, hoe voorkomen we kennelhoest, wel of niet vaccineren en welke vaccin kunnen we het beste toepassen?

Lees verder »