Inhoudsopgave

Het vuurwerkpilletje

Het vuurwerkpilletje

Alleen als het echt niet anders kan moet een hond of kat op / rond oudejaarsdag een ‘vuurwerkpilltje’ van de dierenarts slikken. Hieronder vind je een overzicht van de reguliere medicijnen die kunnen worden toegepast. Voor uitgebreide informatie over omgaan met vuurwerstress bij hond en kat kun je het volledige artikel Vuurwerkstress bij hond en kat lezen.

Uitsluitend op advies / recept van de dierenarts!

Diazepam

Hond           : 0.5-1 mg/kg, elke 12–24 uur, oraal
Kat              : 0.5-1 mg/kg, elke 12-24 uur, oraal
Opmerking : relatief veilig middel. Eventueel een geschikt middel voor een middellange termijn (1-2 weken).

Mogelijke bijwerkingen: honden kunnen onrustig worden, maar het komt ook wel eens voor dat ze te slaperig zijn. Het gedrag van katten kan veranderen tijdens het gebruik van dit middel. Het kan bij katten ook een verminderde leverfunctie veroorzaken.

Alprazolam

Hond           : 0.02-0.05 mg/kg, op 31.12. om 10:00, 14:00, 18:00 en 22:00 uur, oraal; 4 x m.t.t.v. 4 uur!
Kat              : 0,125-0.25 mg/kg, op 31.12. om 14:00 en 22:00 uur, oraal; 2 x m.t.t.v van 8 uur!
Opmerking : wat zwaarder middel, verwant aan Diazepam, met vooral effect bij stress. Meest voorgeschreven reguliere middel.

Mogelijke bijwerkingen: Sloom, extra aanhankelijk, instabiele loop of dronkemansgang (ataxie), veel willen eten, trillen. Soms zien we excitatie i.p.v. de verwachte sedatie. In het geval van bijwerkingen stoppen met geven van het middel; de bijwerkingen nemen dan binnen 4 – 8 uur af. In overleg met de dierenarts kan in het geval van bijwerkingen de volgende keer een lagere dosis gegeven worden. Echter in het geval van excitatie het middel niet een volgende keer meer toedienen. Het middel niet geven aan: drachtige of zogende dieren, lever of nierpatienten, dieren met verhoogde oogboldruk (glaucoom), dieren die medicijnen krijgen tegen epilepsie (bijv. fenobarbitalum) of tegen schimmel / gist infecties.

Acepromazine

Hond           : 1.25-2 mg/kg, op 31.12. om 08:00 en 20:00 uur, oraal
Kat              : 0.5-2 mg/kg, op 31.12. om 08:00 en 20:00 uur, oraal
Opmerking : zwaarste middel, werkt 6-12 uur

Mogelijke bijwerkingen: huisdieren worden er vaak erg sloom van, soms zelfs apathisch. Niet toedienen aan honden en katten lichter dan 3 kg. Niet bij honden met epilepsie. Ook niet bij overgevoelige rassen zoals Collie en Sheltie. Niet tegelijkertijd met insectenbestrijdingsmiddelen. Laat je dierenarts bepalen of acepromazine voor jouw huisdier geschikt is.

Handboek diergeneeskunde-1152x1000-1152x1000

Handboek Diergeneeskunde met Homeopathie bij Honden

Het nieuwe boek van Atjo Westerhuis, Diergeneeskunde Met Homeopathie voor Honden, is een gezamenlijk initiatief van het partnership.
Neem contact op

Artrose (osteoartritis) bij de hond

Atjo Westerhuis dierenarts in EduVet Dierenkliniek locatie Veenendaal. Laatste update: december 2023 Extra literatuur: Https://www.eduvet.nl/achterhandproblemen-bij-de-hond-en-homeopathie/ Https://www.eduvet.nl/voorste-kruisband-vkb-ruptuur-bij-de-hond/ Https://www.eduvet.nl/kreupele-voorpoot-bij-de-hond/   Artrose (osteoartritis) Artrose of osteoartritis is een

Lees verder »

Kennelhoest & Vaccinatie

Kennelhoest is een besmettelijke hoest bij honden. Het is mogelijk om honden te vaccineren tegen kennelhoest. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de vragen: wat is kennelhoest, hoe behandelen we kennelhoest, hoe voorkomen we kennelhoest, wel of niet vaccineren en welke vaccin kunnen we het beste toepassen?

Lees verder »