Het vuurwerkpilletje

Inhoudsopgave

Dierenarts Atjo Westerhuis

Veterinair directeur EduVet Veterinair Trainingscentrum

Het vuurwerkpilletje

Alleen als het echt niet anders kan moet een hond of kat op / rond oudejaarsdag een ‘vuurwerkpilltje’ van de dierenarts slikken. Hieronder vind je een overzicht van de reguliere medicijnen die kunnen worden toegepast. Voor uitgebreide informatie over omgaan met vuurwerstress bij hond en kat kun je het volledige artikel Vuurwerkstress bij hond en kat lezen.

Uitsluitend op advies / recept van de dierenarts!

Diazepam

Hond           : 0.5-1 mg/kg, elke 12–24 uur, oraal
Kat              : 0.5-1 mg/kg, elke 12-24 uur, oraal
Opmerking : relatief veilig middel. Eventueel een geschikt middel voor een middellange termijn (1-2 weken).

Mogelijke bijwerkingen: honden kunnen onrustig worden, maar het komt ook wel eens voor dat ze te slaperig zijn. Het gedrag van katten kan veranderen tijdens het gebruik van dit middel. Het kan bij katten ook een verminderde leverfunctie veroorzaken.

Alprazolam

Hond           : 0.02-0.05 mg/kg, op 31.12. om 10:00, 14:00, 18:00 en 22:00 uur, oraal; 4 x m.t.t.v. 4 uur!
Kat              : 0,125-0.25 mg/kg, op 31.12. om 14:00 en 22:00 uur, oraal; 2 x m.t.t.v van 8 uur!
Opmerking : wat zwaarder middel, verwant aan Diazepam, met vooral effect bij stress. Meest voorgeschreven reguliere middel.

Mogelijke bijwerkingen: Sloom, extra aanhankelijk, instabiele loop of dronkemansgang (ataxie), veel willen eten, trillen. Soms zien we excitatie i.p.v. de verwachte sedatie. In het geval van bijwerkingen stoppen met geven van het middel; de bijwerkingen nemen dan binnen 4 – 8 uur af. In overleg met de dierenarts kan in het geval van bijwerkingen de volgende keer een lagere dosis gegeven worden. Echter in het geval van excitatie het middel niet een volgende keer meer toedienen. Het middel niet geven aan: drachtige of zogende dieren, lever of nierpatienten, dieren met verhoogde oogboldruk (glaucoom), dieren die medicijnen krijgen tegen epilepsie (bijv. fenobarbitalum) of tegen schimmel / gist infecties.

Acepromazine

Hond           : 1.25-2 mg/kg, op 31.12. om 08:00 en 20:00 uur, oraal
Kat              : 0.5-2 mg/kg, op 31.12. om 08:00 en 20:00 uur, oraal
Opmerking : zwaarste middel, werkt 6-12 uur

Mogelijke bijwerkingen: huisdieren worden er vaak erg sloom van, soms zelfs apathisch. Niet toedienen aan honden en katten lichter dan 3 kg. Niet bij honden met epilepsie. Ook niet bij overgevoelige rassen zoals Collie en Sheltie. Niet tegelijkertijd met insectenbestrijdingsmiddelen. Laat je dierenarts bepalen of acepromazine voor jouw huisdier geschikt is.

Handboek diergeneeskunde-1152x1000-1152x1000

Handboek diergeneeskunde met homeopathie bij honden

Het nieuwe boek van Atjo Westerhuis, Diergeneeskunde Met Homeopathie voor Honden, is eveneens een gezamenlijk initiatief van het partnership. Net als het tweedelige boek, ‘Beweging en Gezondheid bij de Hond’ met als subtitel ‘werken, sporten en recreëren’.
Eveline en Pauline
Neem contact op

Memo voor Fokkers van Honden

Atjo Westerhuis, dierenarts, EduVet Dierenkliniek, Veenendaal Laatste update: maart 2021 Samenvatting: De beknopte overzichtjes in deze ‘Memo voor fokkers van honden’ kunnen een geheugensteun zijn

Lees verder »

Bloedoor of othematoom

Atjo Westerhuis, dierenarts, EduVet Dierenkliniek, Veenendaal. Laatste update: januari 2021. Samenvatting: In de praktijk is de vraag van huisdiereigenaren naar de behandeling van een othematoom,

Lees verder »

Ooroperatie: Zepp of TECA?

Atjo Westerhuis, dierenarts, EduVet Dierenkliniek, Veenendaal Laatste update: november 2020 Samenvatting: In de negentiger jaren van de vorige eeuw werd de ooroperatie volgens de Zepp

Lees verder »