Inhoudsopgave

Ziekte van Lyme. Lyme borreliose. Lyme disease (ZP)

Lees de disclaimer en toelichting onderaan!

Een ziekteprofiel is een geheugensteun voor dierenartsen en paraveterinairen. Het bevat in beknopte vorm de voor de praktijk meest noodzakelijke informatie.

Extra waarschuwing voor de huisdierbezitter

Het ziekteprofiel is geen vervanging van de dierenarts! Het laat de huisdierbezitter met dierenarts en paraveterinair ‘meekijken’. De huisdierbezitter wordt dringend aangeraden niet zelfstandig te handelen op basis van het ziekteprofiel, maar uitsluitend in overleg en met toestemming van de behandelende dierenarts.

Diagnose Ziekte van Lyme. Lyme borreliose. Lyme disease
Oorzaak Bacteriële infectie door Borrelia burgdorferi die wordt overgebracht door teken, in Nederland hoofdzakelijk door Ixodes ricinus.
Diersoort Hond
Categorie Infectieziektes, Bacteriële infectieziektes
Anamnese Vermindering van de eetlust, lethargie (slaapzucht, ongeïnteresseerdheid en inactiviteit) en kreupelheid.
Klinisch beeld T 39.5-40.5°C. Kreupelheid, soms intermitterend en/of wisselend qua locatie. Zwelling gewrichten. Vergrote lymfeklieren.
DBV n.v.t.
Laboratorium Serologie. PCR en kweek worden vrijwel nooit gedaan. Hematologie en biochemisch profiel voor DDx. Urine i.v.m. eiwitverlies bij glomerulonefritis
Prognose Meestal goed. Bij nierfalen (komt zelden voor): fataal. ‘Chronische’ Lyme borreliose met minder goede prognose is meestal complicatie of concomiterende ziekte.
Behandeling Curatief: Antibiotica. Preventief: Andere uitlaatplek, tijdig teken verwijderen, acaraciden en vaccinatie
Medicamenteus Antibiotica: Doxycycline 10 mg/kg elke 24 uur of Amoxycilline 11-22 mg/kg elke 8-12 uur, beide gedurende 30 dagen.
Chirurgie n.v.t.
Complementair Altijd eerst reguliere behandeling / preventie. Indien complementaire ondersteuning gewenst, dan alleen na(ast) reguliere diergeneeskunde en uitsluitend door / onder begeleiding van een dierenarts.
Follow up Gezond = Gezond. Controle op antilichamen heeft geen zin; deze kunnen lang tot zeer lang (hoog) in het bloed aanwezig blijven.
Links http://www.vetined.nl/news/37/show
http://www.tekenradar.nl
http://m.youtube.com/watch?v=1-MCQYtBGaQ&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3D1-MCQYtBGaQ
http://db.cbg-meb.nl/MarketedAuth/v112502-90sr-12032013.pdf
Medicijnprofielen Doxoral
Doxycycline
Doxyclin
Amoxoral
Aescamox
Scalibor
Advantix
Opmerkingen De diagnose wordt gesteld op basis van een combinatie van gegevens: historie (tekenbeet), ziektebeeld, bloedonderzoek (haematologie, biochemisch profiel en serologie), uitsluiten van andere ziektes (complicaties, concomiterende ziektes) en de reactie op de antibioticum behandeling (binnen 1-2 dagen koorts en kreupelheid verdwenen).

Disclaimer

EduVet (Vetined) aanvaardt geen aansprakelijkheid voor het gebruik van de ziekteprofielen. Ondanks de grote zorgvuldigheid betracht bij het samenstellen van deze ziekteprofielen aan de hand van literatuur en gecontroleerd door specialisten kan EduVet (Vetined) geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele zetfouten en andere onjuistheden of onvolledigheden, noch voor de eventuele gevolgen van het handelen of juist nalaten van handelen op grond van informatie die via deze ziekteprofielen is verkregen.

Toelichting

Een ziekteprofiel is een geheugensteun voor dierenartsen en paraveterinairen. Het bevat in beknopte vorm de voor de praktijk meest noodzakelijke informatie. Het ziekteprofiel is nooit een vervanging van de dierenarts. Diagnose, behandeling en follow up dienen uitsluitend door of onder begeleiding van een dierenarts plaats te vinden.

In alle gevallen waarin verschillen / tegenstrijdigheden bestaan tussen de informatie / adviezen van de dierenarts en de informatie / adviezen in het ziekteprofiel is overleg met de dierenarts noodzakelijk.

Het ziekteprofiel kan geprint worden en vergezeld van een professionele toelichting (door de dierenarts) als hand-out worden meegegeven aan huisdierbezitters.

De informatie in de ziekteprofielen kan zonder voorafgaande waarschuwing of kennisgeving worden gewijzigd. Wij verzoeken u (vermoedelijke) onvolkomenheden in een laboratoriumprofiel aan ons te melden: info@eduvet.nl

 

Handboek diergeneeskunde-1152x1000-1152x1000

Handboek Diergeneeskunde met Homeopathie bij Honden

Het nieuwe boek van Atjo Westerhuis, Diergeneeskunde Met Homeopathie voor Honden, is een gezamenlijk initiatief van het partnership.
Neem contact op

Artrose (osteoartritis) bij de hond

Atjo Westerhuis dierenarts in EduVet Dierenkliniek locatie Veenendaal. Laatste update: december 2023 Extra literatuur: Https://www.eduvet.nl/achterhandproblemen-bij-de-hond-en-homeopathie/ Https://www.eduvet.nl/voorste-kruisband-vkb-ruptuur-bij-de-hond/ Https://www.eduvet.nl/kreupele-voorpoot-bij-de-hond/   Artrose (osteoartritis) Artrose of osteoartritis is een

Lees verder »

Kennelhoest & Vaccinatie

Kennelhoest is een besmettelijke hoest bij honden. Het is mogelijk om honden te vaccineren tegen kennelhoest. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de vragen: wat is kennelhoest, hoe behandelen we kennelhoest, hoe voorkomen we kennelhoest, wel of niet vaccineren en welke vaccin kunnen we het beste toepassen?

Lees verder »