Inhoudsopgave

Shar-Pei Fever. Familiale Renale Amyloïdose (ZP)

Lees de disclaimer en toelichting onderaan!

Een ziekteprofiel is een geheugensteun voor dierenartsen en paraveterinairen. Het bevat in beknopte vorm de voor de praktijk meest noodzakelijke informatie.

Extra waarschuwing voor de huisdierbezitter

Het ziekteprofiel is geen vervanging van de dierenarts! Het laat de huisdierbezitter met dierenarts en paraveterinair ‘meekijken’. De huisdierbezitter wordt dringend aangeraden niet zelfstandig te handelen op basis van het ziekteprofiel, maar uitsluitend in overleg en met toestemming van de behandelende dierenarts.

Diagnose Shar-Pei Fever. Familiale Renale Amyloïdose
Oorzaak Oorzaak onbekend. Erfelijk. Door chronische ontsteking of neoplasie (tumor) amyloïd neerslag dat de normale weefselstructuur van de nieren verstoort met als gevolg een chronisch nierlijden.
Diersoort Hond
Categorie Inwendige ziektes algemeen
Anamnese Koorts (39.5 – 41.5°C), zwelling en/of pijn van de hakgewrichten, veel drinken, gebrek aan eetlust, gewichtsverlies, zwakte, lethargie, braken, ammoniaklucht uit de mond, dikke buik, onderhuids oedeem. Acute benauwdheid of achterhand verlamming. Geelzucht.
Klinisch beeld Vaak eerst intermitterende koorts (39.5 – 41.5°C) moz zwelling en/of pijn van de hakgewrichten (Shar-Pei Fever); daarna renale amyloïdose. Soms alleen Shar-Pei Fever, soms alleen renale amyloïdose. Soms ook amyloïdose van de lever. SYMPTOMEN: Chronisch nierfalen: polyurie (veel plassen), polydipsie (veel drinken), anorexie (gebrek aan eetlust), gewichtsverlies, zwakte, lethargie (slaapzucht), dehydratie (uitdroging), braken, uraemie (teveel ureum in het bloed), ammoniaklucht uit de mond, mondslijmvliesontsteking (zweren). Nefrotisch syndroom: proteïnurie (eiwitverlies via de urine), hypoalbuminaemie (te laag eiwit gehalte in bloed), ascites (los vocht in de buik), subcutaan (onderhuids) oedeem. Thrombo-embolie: acute benauwdheid of achterhand verlamming. Leverlijden: icterus (geelzucht).
DBV Röntgen, waarde beperkt. Echo. Bloeddrukmeting.
Laboratorium Biopsie, waarde beperkt; bij duidelijk klinisch beeld niet aanbevolen. Bloed (nieren): hoog ureum, hoog phosphor, hoog creatinine, laag albumine, hoog globuline, non-regeneratieve anaemie. Bloed (lever): AF, ALT, AST, bilirubine verhoogd. Urine: proteïne : creatinine ratio (UP:C) > 0,5 is abnormaal; waarde beperkt.
Prognose Gereserveerd tot slecht, vooral bij ernstige uraemie. In een vroeg stadium starten met de Colchicine behandeling zal de prognose kunnen verbeteren.
Behandeling Voldoende vochttoevoer, indien nodig infuus. NSAID, koorts en pijn, niet samen met aspirine. Colchicine, uitsluitend preventie van nog meer amyloïd neerslag, start na twee episodes Shar-Pei Fever / bevestiging van de juiste diagnose, behandeling levenslang, mogelijk bijwerkingen braken en diarree, op langere termijn beenmerg suppressie en hoge bloeddruk. ACE-remmer, reductie proteïnurie (liever niet bij uraemie). Lage dosis aspirine, preventie thrombo-embolie, start bij serumalbumine < 2,5 g/dL (niet samen met NSAID). Doseringen zie Medicijnlinks en Opmerkingen
Medicamenteus NSAID, Colchicine, Acetylsalicylzuur
Chirurgie Nvt
Complementair Geen complementaire behandeling mogelijk
Follow up Indien er alleen (nog) sprake is van koorts: elke 3 maanden urine (eiwitverlies) en bloed (creatinine) controleren. Eigenaar thuis dagelijks lichaamstemperatuur laten meten. Indien sprake van kenmerken van een chronisch nierlijden: maandelijks monitoring van urine (UP:C), bloed (albumine, creatinine) en lichaamsgewicht, na start en iedere aanpassing van de behandeling; indien stabiel elke 3 maanden monitoring. Bloeddruk monitoring elke 3 maanden of vaker indien nodig.
Links http://www.vetined.nl/news/65/show
Medicijnprofielen Metacam
Novacam
Rimadyl
Carprodyl
Previcox
Onsior
Colchicine
Acetylsalicylzuur
Benakor
Fortekor
Vasotop
Opmerkingen Colchicine, dosering: 0,01-0,03 mg/kg per os elke 24 uur. Acetylsalicylzuur, dosering: 0,5 mg/kg per os elke 24 uur

Disclaimer

EduVet (Vetined) aanvaardt geen aansprakelijkheid voor het gebruik van de ziekteprofielen. Ondanks de grote zorgvuldigheid betracht bij het samenstellen van deze ziekteprofielen aan de hand van literatuur en gecontroleerd door specialisten kan EduVet (Vetined) geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele zetfouten en andere onjuistheden of onvolledigheden, noch voor de eventuele gevolgen van het handelen of juist nalaten van handelen op grond van informatie die via deze ziekteprofielen is verkregen.

Toelichting

Een ziekteprofiel is een geheugensteun voor dierenartsen en paraveterinairen. Het bevat in beknopte vorm de voor de praktijk meest noodzakelijke informatie. Het ziekteprofiel is nooit een vervanging van de dierenarts. Diagnose, behandeling en follow up dienen uitsluitend door of onder begeleiding van een dierenarts plaats te vinden.

In alle gevallen waarin verschillen / tegenstrijdigheden bestaan tussen de informatie / adviezen van de dierenarts en de informatie / adviezen in het ziekteprofiel is overleg met de dierenarts noodzakelijk.

Het ziekteprofiel kan geprint worden en vergezeld van een professionele toelichting (door de dierenarts) als hand-out worden meegegeven aan huisdierbezitters.

De informatie in de ziekteprofielen kan zonder voorafgaande waarschuwing of kennisgeving worden gewijzigd. Wij verzoeken u (vermoedelijke) onvolkomenheden in een laboratoriumprofiel aan ons te melden: info@eduvet.nl

 

Handboek diergeneeskunde-1152x1000-1152x1000

Handboek Diergeneeskunde met Homeopathie bij Honden

Het nieuwe boek van Atjo Westerhuis, Diergeneeskunde Met Homeopathie voor Honden, is een gezamenlijk initiatief van het partnership.
Neem contact op

Artrose (osteoartritis) bij de hond

Atjo Westerhuis dierenarts in EduVet Dierenkliniek locatie Veenendaal. Laatste update: december 2023 Extra literatuur: Https://www.eduvet.nl/achterhandproblemen-bij-de-hond-en-homeopathie/ Https://www.eduvet.nl/voorste-kruisband-vkb-ruptuur-bij-de-hond/ Https://www.eduvet.nl/kreupele-voorpoot-bij-de-hond/   Artrose (osteoartritis) Artrose of osteoartritis is een

Lees verder »

Kennelhoest & Vaccinatie

Kennelhoest is een besmettelijke hoest bij honden. Het is mogelijk om honden te vaccineren tegen kennelhoest. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de vragen: wat is kennelhoest, hoe behandelen we kennelhoest, hoe voorkomen we kennelhoest, wel of niet vaccineren en welke vaccin kunnen we het beste toepassen?

Lees verder »