Inhoudsopgave

Juveniele pyodermie

Lees de disclaimer en toelichting onderaan!

Een ziekteprofiel is een geheugensteun voor dierenartsen en paraveterinairen. Het bevat in beknopte vorm de voor de praktijk meest noodzakelijke informatie.

Extra waarschuwing voor de huisdierbezitter

Het ziekteprofiel is geen vervanging van de dierenarts! Het laat de huisdierbezitter met dierenarts en paraveterinair ‘meekijken’. De huisdierbezitter wordt dringend aangeraden niet zelfstandig te handelen op basis van het ziekteprofiel, maar uitsluitend in overleg en met toestemming van de behandelende dierenarts.

Diagnose Juveniele pyodermie. Juveniele steriele granulomateuze dermatitis en lymphadenitis of JSGDL. Juveniele cellulitis. Puppy strangles.
Oorzaak Onbekend. Infectie, indien aanwezig, is secundair!
Diersoort Hond
Categorie Dermatologie
Anamnese Meestal bij puppies < 4 maanden; sporadisch bij volwassen honden. Kan bij meerdere pups tegelijk in één nest voorkomen. Zie verder Klinisch beeld.
Klinisch beeld Eerst acute (sterke) zwelling (oedeem) van snuit, lippen, oogleden en oren; eveneens acute zwelling van de submandibulaire lymfeklieren. Huid binnenkant oor en gehoorgang is vaak ook ontstoken (rood en verdikt). Opvallend is, dat het oedeem pijnlijk / zeer gevoelig is voor aanraken. Minder dan de helft van de patiëntjes is lethargisch of anorectisch. Vervolgens nodulaire pyogranulomateuze ontstekingen van de huid, met erosies, korstvorming en exsudatie. Ofschoon in aanleg de afwijking steriel is, kan de ziekte gecompliceerd worden met een secundaire bacteriële infectie met mogelijk sepsis als gevolg. Vaak iets verhoging van de lichaamstemperatuur tot koorts.
DBV N.v.t.
Laboratorium Diagnose op basis van klinisch beeld (ihb lokalisatie) in combinatie met cytologie en/of histologie: (pyo)granulomateuze ontsteking en lymphadenitis zonder bacteriën. BO: in begin steriel; later (secundaire infectie) kans op groei en antbiogram noodzakelijk.
Prognose Zonder adequate behandeling is er kans op secundaire infectie en (voor later) locaal littekens, kaalheid en zwartverkleuring. Met behandeling in het algemeen goed, binnen 4-8 weken, zelden recidief.
Behandeling Prednisolon 2mg/kg elke 24 uur; indien genezing afbouwen in 2-4 weken (zie Opmerkingen). Bij (verdenking) van secundaire infectie, indien gevoelig (BO en antibiogram!): o.a. cephalexine 22mg/k elke 12 uur of amoxycilline / clavulaanzuur 15mg/kg elke 12 uur. In chronische therapieresistente gevallen kan cyclosporine worden voorgeschreven (zie ook Opmerkingen)
Medicamenteus Prednisolon, cefalexine of amoxycilline / clavulaanzuur. cyclosporine
Chirurgie N.v.t.
Complementair Homeopathie mogelijk, vaak in combinatie met reguliere behandeling. Zie Opmerkingen.
Follow up Regelmatige controle van ziekteverloop door dierenarts noodzakelijk.
Links http://www.cliniciansbrief.com/article/puppy-strangles
Medicijnprofielen Prednoral
Prednisolon
Cefaral
Cefalexine
Atopica
Opmerkingen In de acute fase en / of als er bezwaar is tegen prednisolon bij een pup < 4 maanden en / of in therapieresistente gevallen, eventueel in combinatie met antibiotica: Apis mellifica D12, 2 x daags 1 dosis. Kenmerkende symptomen GMB: typische lokalisatie, acuut oedeem pijnlijk voor aanraken, warmte modaliteit van verergering, weinig drinken.

Disclaimer

EduVet (Vetined) aanvaardt geen aansprakelijkheid voor het gebruik van de ziekteprofielen. Ondanks de grote zorgvuldigheid betracht bij het samenstellen van deze ziekteprofielen aan de hand van literatuur en gecontroleerd door specialisten kan EduVet (Vetined) geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele zetfouten en andere onjuistheden of onvolledigheden, noch voor de eventuele gevolgen van het handelen of juist nalaten van handelen op grond van informatie die via deze ziekteprofielen is verkregen.

Toelichting

Een ziekteprofiel is een geheugensteun voor dierenartsen en paraveterinairen. Het bevat in beknopte vorm de voor de praktijk meest noodzakelijke informatie. Het ziekteprofiel is nooit een vervanging van de dierenarts. Diagnose, behandeling en follow up dienen uitsluitend door of onder begeleiding van een dierenarts plaats te vinden.

In alle gevallen waarin verschillen / tegenstrijdigheden bestaan tussen de informatie / adviezen van de dierenarts en de informatie / adviezen in het ziekteprofiel is overleg met de dierenarts noodzakelijk.

Het ziekteprofiel kan geprint worden en vergezeld van een professionele toelichting (door de dierenarts) als hand-out worden meegegeven aan huisdierbezitters.

De informatie in de ziekteprofielen kan zonder voorafgaande waarschuwing of kennisgeving worden gewijzigd. Wij verzoeken u (vermoedelijke) onvolkomenheden in een laboratoriumprofiel aan ons te melden: info@eduvet.nl

 

Handboek diergeneeskunde-1152x1000-1152x1000

Handboek Diergeneeskunde met Homeopathie bij Honden

Het nieuwe boek van Atjo Westerhuis, Diergeneeskunde Met Homeopathie voor Honden, is een gezamenlijk initiatief van het partnership.
Neem contact op

Ongewoon urineverlies bij de hond

Atjo Westerhuis, dierenarts, EduVet Dierenkliniek, Veenendaal Laatste update: januari 2022 Samenvatting We hebben het over ongewoon urineverlies, als een hond onzindelijk is, in huis plast

Lees verder »