Inhoudsopgave

Juveniele pyodermie en homeopathie

Inleiding
Juveniele pyodermie betekent letterlijk `etterende huidaandoening in de jeugd’. Het is een zeer ernstige en hardnekkige afwijking bij puppies, vaak al in het nest. Bij zo’n nestbesmetting zijn in de meeste gevallen alle puppies min of meer betrokken. Niet zelden zwellen de lymfeklieren van het hoofd sterk op. In de engelse literatuur spreekt men daarom van head gland disease. Een ziekte waarbij we niet zonder de homeopathie kunnen.

Symptomen
De huidklachten lokaliseren zich vooral op de volgende plaatsen: snuit, oogleden en oren. We zien talloze puisten om de snoet en langs de oogleden, waardoor het hoofdje een gezwollen aspect krijgt. Ook de binnenkanten van de oorschelpen zijn bezaaid met puisten en ook de oorschelpen zijn vaak sterk gezwollen. De arme diertjes hebben flink pijn en zijn zeer gevoelig bij aanraken van de aangetaste huiddelen. Daarnaast hebben ze koorts. Tussen keel en onderkaak voelen we vergrote, soms sterk vergrote lymfeklieren.

Oorzaak
Als oorzaak wordt aangemerkt Staphylococcus aureus; dat is een bacterie. Het is maar de vraag of alleen deze bacterie schuldig is aan de ziekte; hij speelt zeker een hoofdrol. We denken, dat ook een storing in de weerstand van de pup een belangrijke rol speelt. Misschien kunnen we beter spreken over een Staphylococcen allergie. In dat geval is er maar een enkele bacterie voor nodig om een heftige reactie in het lichaam te bewerkstelligen.

Onder normale omstandigheden zorgen antibiotica bij een gewone infectie ervoor dat de hoeveelheid bacteriën sterk gereduceerd wordt, het lichaam zelf ruimt het restje op. Een antibioticum kan nooit het lichaam helemaal bacterievrij maken. Als het lichaam door een immuunstoornis niet in staat is om dat restje op te ruimen komt de infectie steeds weer terug. Omdat er bij een antibioticum kuur nooit alle bacteriën gedood worden, zullen we daarom een bacteriële allergie nooit alleen met antibiotica onder controle kunnen houden.

Reguliere behandeling
De ziekte heeft een behoorlijk impact op de conditie van de pup. Een snelle adequate behandeling is noodzakelijk om te voorkomen, dat er te veel schade ontstaat. Soms zien we na genezing lelijke littekens in het aangetaste gebied, die nooit meer verdwijnen.

Antbiotica
In de reguliere diergeneeskunde gebruiken we antibiotica. Het is altijd verstandig om eerst een kweek te doen van de etter. Door middel van dit Bacteriologisch onderzoek kunnen we zekerheid krijgen omtrent welke bacterie een rol speelt bij de infectie en als we aansluitend een Antibiogram maken, weten we ook met zekerheid welk antibioticum geschikt is om die bacterie te doden. Vaak zien we, ondanks het feit dat we 100% zeker weten, dat we het juiste antibioticum toepassen, toch weinig of geen resultaat van de antibioticum behandeling. Dat is een teken, dat er meer speelt.Corticosteroïden

In veel gevallen moeten we naast de antibiotica ook gebruik maken van corticosteroïden of bijnierschorshormonen als ontstekingsremmers om de zaak tot rust te brengen. We hebben het dan wel over `prednison’ en vergelijkbare preparaten. Nog los van de negatieve invloed die corticosteroïden hebben op de hormoonhuishouding, ze kunnen ook schadelijk werken bij de ontwikkeling van bot en kraakbeen. Niet echt een behandeling die wij toe kunnen juichen. Bovendien, ook samen met corticosteroïden lukt het vaak niet om met antibiotica de ziekte onder de knie te krijgen.

Homeopatische behandeling
Juist, omdat de reguliere diergeneeskunde vaak tekort schiet bij de behandeling van juveniele pyodermie zoeken we onze toevlucht in de homeopathie. En dan blijkt, dat er met homeopathische middelen nog veel te bereiken is. In elk geval kunnen de corticosteroïden in de kast blijven. Soms kunnen we ook zonder antibiotica.

Apis mellifica D12
Het homeopathische middel Apis mellifica blijkt in de meeste gevallen het best passende middel te zijn bij deze ziekte. Kenmerken als enorme zwelling van de snuit, oogleden en oren, de extreme gevoeligheid voor aanraken, en de enorme zwelling van de lymfeklieren passen bij het geneesmiddelbeeld van Apis mellifica of Honingbij. Als Apis mellifica niet (voldoende) aanslaat kan het zijn, dat een ander middel, zoals Hepar sulfur bijvoorbeeld, beter past. Het is verstandig het best passende middel samen met ons uit te zoeken. De toepassing van het verkeerde middel, betekent uitstel van genezing en dat willen we niet, zeker niet bij juveniele pyodermie.

Echinacea purpurea OER
Omdat een weerstandsprobleem zeker een rol speelt kunnen we het beproefde kruidengeneesmiddel Echinacea purpurea of de Rode Zonnehoed samen met Apis mellifica of een ander passend homeopathisch middel voorschrijven. Echinacea purpurea zit in MacSamuel Weerstand.

Staphylococcinum D30
Omdat er vrijwel zeker sprake is van een allergie voor Staphylococcen zouden we ook een Staphylococcen nosode kunnen gebruiken. In de praktijk blijkt inderdaad dat de toepassing van een Staphylococcen nosode effectief is. De nosode kan ook toegepast worden als preventief middel.
Homeopathische behandeling van JUVENIELE PYODERMIE:
Apis mellifica D12
2 x daags 5 druppels ingeven met wat water

Echinachea purpurea
3 x daags 1 tablet

Staphylococcinum D30
1 x daags 2 korrels

 

Deze cliënten hand-out is bedoeld als ondersteuning van het consult door de dierenarts. De tekst gaat ervan uit dat uw huisdier al door de dierenarts is gezien. De adviezen in de hand-out gelden alleen voor dieren bij wie de diagnose is gesteld. De informatie dient niet als vervanging van een consult door de dierenarts!
Bedenk bij het lezen dat de gezondheidssituatie van uw huisdier anders kan zijn dan in de teksten wordt beschreven.
Verder worden al onze hand-outs vervaardigd aan de hand van niet alleen wetenschappelijke literatuur, maar ook van onze eigen inzichten op grond van persoonlijke ervaringen. Daarom kan de informatie voor een deel afwijken van de gangbare literatuur.

Handboek diergeneeskunde-1152x1000-1152x1000

Handboek diergeneeskunde met homeopathie bij honden

Het nieuwe boek van Atjo Westerhuis, Diergeneeskunde Met Homeopathie voor Honden, is eveneens een gezamenlijk initiatief van het partnership. Net als het tweedelige boek, ‘Beweging en Gezondheid bij de Hond’ met als subtitel ‘werken, sporten en recreëren’.
Neem contact op

Ongewoon urineverlies bij de hond

Atjo Westerhuis, dierenarts, EduVet Dierenkliniek, Veenendaal Laatste update: januari 2022 Samenvatting We hebben het over ongewoon urineverlies, als een hond onzindelijk is, in huis plast

Lees verder »

Memo voor Fokkers van Honden

Atjo Westerhuis, dierenarts, EduVet Dierenkliniek, Veenendaal Laatste update: maart 2021 Samenvatting: De beknopte overzichtjes in deze ‘Memo voor fokkers van honden’ kunnen een geheugensteun zijn

Lees verder »

Bloedoor of othematoom

Atjo Westerhuis, dierenarts, EduVet Dierenkliniek, Veenendaal. Laatste update: januari 2021. Samenvatting: In de praktijk is de vraag van huisdiereigenaren naar de behandeling van een othematoom,

Lees verder »

Ons team staat voor u klaar!