Inhoudsopgave

Demodicose | Demodex canis (ZP)

Lees de disclaimer en toelichting onderaan!

Een ziekteprofiel is een geheugensteun voor dierenartsen en paraveterinairen. Het bevat in beknopte vorm de voor de praktijk meest noodzakelijke informatie.

Extra waarschuwing voor de huisdierbezitter

Het ziekteprofiel is geen vervanging van de dierenarts! Het laat de huisdierbezitter met dierenarts en paraveterinair ‘meekijken’. De huisdierbezitter wordt dringend aangeraden niet zelfstandig te handelen op basis van het ziekteprofiel, maar uitsluitend in overleg en met toestemming van de behandelende dierenarts.

Diagnose Demodicose. Demodex canis (meest voorkomende species bij de hond)
Oorzaak Abnormale toename (meestal in de haarfollikels) van het aantal Demodex mijten, die bij gezonde honden (in veel kleinere aantallen) deel uitmaken van de normale huidflora. Deze abnormale toename is mogelijk door een gebrekkige immuniteit van de gastheer.
Diersoort Hond
Categorie Huidklachten / Immuunproblemen
Anamnese Zie Klinisch beeld
Klinisch beeld Juveniele gelokaliseerde D.: pups. Enkele huidplekjes; daar ook alleen de mijten. Plaatselijk haarverlies (soms alleen dat), roodheid, zwartverkleuring, comedonen. Geen jeuk; soms wel. Juveniele gegeneraliseerde D.: vanaf 6 maanden. Eerst gelokaliseerd, daarna diffuus; mijten ook op niet aangetaste plekken. Beeld: zoals bij focale D., maar nu met puistjes, pyodermie, pijnlijk, ziek en zwak, koorts door septicaemie. Soms geen jeuk; vaak wel. Adult-onset D.: op oudere leeftijd; geen D. historie op jonge leeftijd. Gelokaliseerd of gegeneraliseerd. Oorzaak: onderliggende (mogelijk nog latente) systemische ziekte; in latente fase is toename van D. mijten al mogelijk. Vaak jeuk. Pododermatitis: soms alleen pijnlijke pododermatitis.
DBV N.v.t.
Laboratorium Diagnose: meerdere / veel levende demodexmijten in een afkrabpreparaat van een onbehandelde patiënt in combinatie met de typische klinische symptomen. Demodicose kan op iedere andere huidziekte lijken; vuistregel is: diagnose is Demodicose totdat het tegendeel bewezen is. BO en antibiogram bij pyodermie (mrsi?!). Gistonderzoek. Haematologie en biochemisch profiel (onderliggende ziekte, sepsis). DNA test op MDR1 gendefect ivm behandeling. Enz.
Prognose Gelokaliseerde Demodicose: uitstekend; circa 10% generaliseert. Juveniele gegeneraliseerde Demodicose: prognose vaak slecht. Adult-onset Demodicose: prognose wordt bepaald door onderliggende ziekte.
Behandeling Algemeen: altijd (!) maatregelen nemen om de algemene gezondheid te bevorderen! Gelokaliseerde of focale Demodicose: soms self-limiting (spontane genezing zonder behandeling), vaak zijn alleen weerstand verbeterende maatregelen (zonder anti-mijt behandeling) al voldoende, in een beperkt aantal gevallen is mijt behandeling noodzakelijk. Juveniele gegeneraliseerde en adult-onset demodicose: vooral ook onderliggende ziektes en complicaties behandelen (sepsis, pijn, koorts, uitdroging); indien nodig sedatie bij medicinale baden.
Medicamenteus Ectodex (Amitraz), oplossing om te baden. Bij voorkeur 1 x per week. Niet bij honden met diepe pyodermie of beschadigde huid. ProMeris Duo, Certifect spot-on (beide Amitraz), spot-on. Amitraz niet samen geven met stoffen die verhoogde / te hoge serotonine niveaus kunnen bewerkstellingen, zoals opioïden bijv. Tramadol, clomipramine (Clomicalm), selegiline (Selgian) en metoclopramide (Primperid). Advocate (Moxidectine en Imidacloprid)
Chirurgie N.v.t.
Complementair Uitsluitend door en onder begeleiding van een dierenarts
Follow up Behandeling voortzetten totdat 2-3 keer met tussentijd van 1-2 weken de afkrabsels negatief zijn. Een hond met gegeneraliseerde Demodicose moet levenslang gecontroleerd / behandeld worden. Deze wordt beschouwd als zijnde genezen als er geen recidief is gedurende tenminste 1 jaar.
Links http://www.vetined.nl/news/72/show
Medicijnprofielen Ectodex
ProMeris Duo
Certifect spot-on
Advocate
Opmerkingen

Disclaimer

EduVet (Vetined) aanvaardt geen aansprakelijkheid voor het gebruik van de ziekteprofielen. Ondanks de grote zorgvuldigheid betracht bij het samenstellen van deze ziekteprofielen aan de hand van literatuur en gecontroleerd door specialisten kan EduVet (Vetined) geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele zetfouten en andere onjuistheden of onvolledigheden, noch voor de eventuele gevolgen van het handelen of juist nalaten van handelen op grond van informatie die via deze ziekteprofielen is verkregen.

Toelichting

Een ziekteprofiel is een geheugensteun voor dierenartsen en paraveterinairen. Het bevat in beknopte vorm de voor de praktijk meest noodzakelijke informatie. Het ziekteprofiel is nooit een vervanging van de dierenarts. Diagnose, behandeling en follow up dienen uitsluitend door of onder begeleiding van een dierenarts plaats te vinden.

In alle gevallen waarin verschillen / tegenstrijdigheden bestaan tussen de informatie / adviezen van de dierenarts en de informatie / adviezen in het ziekteprofiel is overleg met de dierenarts noodzakelijk.

Het ziekteprofiel kan geprint worden en vergezeld van een professionele toelichting (door de dierenarts) als hand-out worden meegegeven aan huisdierbezitters.

De informatie in de ziekteprofielen kan zonder voorafgaande waarschuwing of kennisgeving worden gewijzigd. Wij verzoeken u (vermoedelijke) onvolkomenheden in een laboratoriumprofiel aan ons te melden: info@eduvet.nl

 

Handboek diergeneeskunde-1152x1000-1152x1000

Handboek Diergeneeskunde met Homeopathie bij Honden

Het nieuwe boek van Atjo Westerhuis, Diergeneeskunde Met Homeopathie voor Honden, is een gezamenlijk initiatief van het partnership.
Neem contact op

Artrose (osteoartritis) bij de hond

Atjo Westerhuis dierenarts in EduVet Dierenkliniek locatie Veenendaal. Laatste update: december 2023 Extra literatuur: Https://www.eduvet.nl/achterhandproblemen-bij-de-hond-en-homeopathie/ Https://www.eduvet.nl/voorste-kruisband-vkb-ruptuur-bij-de-hond/ Https://www.eduvet.nl/kreupele-voorpoot-bij-de-hond/   Artrose (osteoartritis) Artrose of osteoartritis is een

Lees verder »

Kennelhoest & Vaccinatie

Kennelhoest is een besmettelijke hoest bij honden. Het is mogelijk om honden te vaccineren tegen kennelhoest. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de vragen: wat is kennelhoest, hoe behandelen we kennelhoest, hoe voorkomen we kennelhoest, wel of niet vaccineren en welke vaccin kunnen we het beste toepassen?

Lees verder »