Inhoudsopgave

Cranberry & Urinewegen

Cranberry & Urinewegen

Beknopte samenvatting van het artikel ‘ Cranberry and prevention of urinary tract infections’ van Amy B. Howell,Rutgers the State University of New Jersey en haar power point presentatie op The North American Veterinairy Conference 2013 in Orlando / Florida (USA) ‘Cranberry in the Management of Urinary Tract Health‘.

Samenvatting

Cranberry wordt al jaren toegepast bij urineweginfecties bij mens en hond. Er is nu meer duidelijkheid over het werkingsprincipe en ook meer bekend over de juiste indicatiestelling.

Onderzoek heeft aangetoond dat de werkzame bestanddelen in cranberry proanthocyanidinen (PAC) zijn. Hun werkingsmechanisme is remming van de adhesie van bacterien (E. coli) aan het urineweg epitheel door middel van fimbriae (‘kleefharen’). Bacteriële adhesie aan cellen is de eerste stap in het infectie proces. Als deze eerste stap wordt geremd kunnen bacteriën zich niet  vermenigvuldigen / koloniseren. In essentie is de werking van de PAC voorkomen van infectie.

De effectiviteit van Cranberry producten (voornamelijk extracten) is niet alleen afhankelijk van de aanwezigheid van een bepaalde hoeveelheid PAC, maar ook van het behoud van de anti-adhesie kracht tijdens opslag van het gereed product. In de praktijk komt het erop neer dat er grote verschilen zijn in kwaliteit (hoeveelheid PAC en mate van adhesie potentie) en dus effectiviteit van de diverse producten. Niet alle producten waar ‘Cranberry’ op staat zijn dus betrouwbaar qua effectiviteit.

Nutramax Laboratories Inc. ontwikkelde Crananidin™, een geconcentreerd cranberry product waarin de biologische activiteit van de PAC (16 mg/tablet) bestendig blijft. Dit product is (nog) niet verkrijgbaar in Nederland. Vetined gaat op zoek naar de mogelijkheden om het product ook in Nederland te kunnen voorschrijven.

De dosis voor honden verschilt met die van mensen. De dosis voor een hond is 2 x zo hoog als voor de mens.

In een onderzoek werd bij honden dagelijks 1 tablet met Crananidin (ongeveer 1 mg PAC / kg lichaamsgewicht) toegediend. Crananidin™ vertoonde activiteit (remming van E. coli P-fimbriae adhesie) in hondenurine binnen 3 uur na de eerste dosis. Op dag 7 was de gemiddelde anti-adhesie-activiteit in de urine 78% en dit bleef tijdens de 21 daagse kuur. De Crananidin™ activiteit hield gedurende tenminste 3 dagen aan na het stoppen van de Crananidin™ giften. Crananidin™ wordt verder klinisch geëvalueerd voor de preventie van UTI (Urinary Tract Infection) bij honden.

 

Links naar het volledige artikel en / of power point presentatie

 

Handboek diergeneeskunde-1152x1000-1152x1000

Handboek Diergeneeskunde met Homeopathie bij Honden

Het nieuwe boek van Atjo Westerhuis, Diergeneeskunde Met Homeopathie voor Honden, is een gezamenlijk initiatief van het partnership.
Neem contact op

Ongewoon urineverlies bij de hond

Atjo Westerhuis, dierenarts, EduVet Dierenkliniek, Veenendaal Laatste update: januari 2022 Samenvatting We hebben het over ongewoon urineverlies, als een hond onzindelijk is, in huis plast

Lees verder »