Inhoudsopgave

Comeback Zepp operatie?

Inleiding

In de 90-er jaren van de vorige eeuw werd de Zepp operatie vanuit de Faculteit obsoleet verklaard. Niettemin zagen wij in de praktijk toch nog vaak uitstekende resultaten. Mits de indicatiestelling juist was! In het artikel van collega Mona Qahwash e.a. wordt bevestigd dat de indicatiestelling voor een laterale gehoorgang resectie of Zepp operatie (zeer) kritisch is voor het resultaat; de juiste indicatiestelling voor en de uitvoering van de operatie wordt beschreven.

Door de laterale gehoorgang resectie vindt er een verbetering plaats van de ventilatie van de gehoorgang, waardoor minder gunstige omstandigheden (qua temperatuur en vochtigheid) voor bacterie- / schimmelgroei ontstaan en minder ophoping van oorsmeer met als gevolg een otitis externa en / of otitis media bij honden met een congenitale of traumatische vernauwing van de verticale gehoorgang. Daarnaast is bij de laterale gehoorgang resectie de toegankelijkheid tot kleine uitwassen van de wand van de verticale gehoorgang beter.

Er moet sprake zijn van een non-hyperplastische ooraandoening. Er mag geen proliferatie of calcificatie achter blijven in de uitwendige gehoorgang na de operatie. Gelijktijdig optredende dermatopathieën moeten onder controle zijn resp. gehouden worden op het moment van operatie en daarna. Infecties moeten aan de hand van BO en antibiogram worden bestreden. Bij otoscopie moet de horizontale gehoorgang open zijn.

Prognose

Slechte resultaten worden veroorzaakt door verkeerde indicatiestelling, onvoldoende behandeling van onderliggende oorzaken en gebrekkige chirurgische vaardigheid.

Het succes percentage bij Cocker spaniëls bijvoorbeeld is < 15% vanwege de onderliggende huid / oorproblematiek. In die gevallen zal de meer invasieve total ear canal ablation sneller geïndiceerd zijn.

Bij de juiste indicatie neemt het succespercentage toe van 45 naar 63%, wanneer Cocker spaniëls worden uitgesloten. Shar-peis met gehoorgangstenose als primaire oorzaak van chronische otitis, hebben een succespercentage van 80%. En omdat een Zepp operatie minder invasief is dan een total ear canal ablation is het goed, dat de Zepp nooit echt weggeweest is.

 

Lateral Ear Canal Resection in Dogs, Mona Qahwash, Karen M. Tobias, Gregory Hirshoren, Clinician’s Brief, September 2013, p. 21-26.

Handboek diergeneeskunde-1152x1000-1152x1000

Handboek Diergeneeskunde met Homeopathie bij Honden

Het nieuwe boek van Atjo Westerhuis, Diergeneeskunde Met Homeopathie voor Honden, is een gezamenlijk initiatief van het partnership.
Neem contact op

Artrose (osteoartritis) bij de hond

Atjo Westerhuis dierenarts in EduVet Dierenkliniek locatie Veenendaal. Laatste update: december 2023 Extra literatuur: Https://www.eduvet.nl/achterhandproblemen-bij-de-hond-en-homeopathie/ Https://www.eduvet.nl/voorste-kruisband-vkb-ruptuur-bij-de-hond/ Https://www.eduvet.nl/kreupele-voorpoot-bij-de-hond/   Artrose (osteoartritis) Artrose of osteoartritis is een

Lees verder »

Kennelhoest & Vaccinatie

Kennelhoest is een besmettelijke hoest bij honden. Het is mogelijk om honden te vaccineren tegen kennelhoest. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de vragen: wat is kennelhoest, hoe behandelen we kennelhoest, hoe voorkomen we kennelhoest, wel of niet vaccineren en welke vaccin kunnen we het beste toepassen?

Lees verder »