Inhoudsopgave

Blauwalg vergiftiging

 

Diagnose Blauwalg vergiftiging. Blauwwier vergiftiging. Cyanobacteria vergiftiging
Oorzaak Neurotoxine (zenuwvergift) anatoxine-a afkomstig van bacteriën (Cyanobacteria) die lijken op algen; op warme zomerdagen in stilstaand water (watertemp. 20-30 gr. C)
Diersoort Hond
Categorie Intoxicaties (vergiftigingen)
Anamnese Zie ‘Klinisch beeld’
Klinisch beeld Eerst misselijkheid, braken, diarree en zwakte. Vervolgens trillingen, schuimbekken, epileptiforme aanvallen, collaps, oppervlakkig ademhalen, stuiptrekkingen en verlammingen; in de meeste gevallen in korte tijd (binnen 1 uur na het zwemmen) gevolgd door de dood.
DBV N.v.t.
Laboratorium De diagnose wordt gesteld aan de hand van het ziektebeeld, historie (verdacht zwemwater) en onderzoek maaginhoud (specifiek gericht op anatoxine-a). Dodelijk verloop is meestal zo snel na de (fatale) zwempartij, dat pathologische bevindingen afwezig zijn of nonspecifiek.
Prognose In de meeste gevallen dodelijk verloop binnen 1 uur na het zwemmen. Natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid opgenomen toxines.
Behandeling Symptomatisch. Preventie door honden niet te laten zwemmen in verdacht water (meer informatie zie ‘Links’).
Medicamenteus Zie ‘Behandeling’
Chirurgie N.v.t
Complementair Geen complementaire behandeling mogelijk
Follow up Vaak dodelijke afloop. Indien geen dodelijke afloop per geval beoordelen
Links http://www.waterschappen.nl
http://www.zwemwater.nl

Handboek diergeneeskunde-1152x1000-1152x1000

Handboek Diergeneeskunde met Homeopathie bij Honden

Het nieuwe boek van Atjo Westerhuis, Diergeneeskunde Met Homeopathie voor Honden, is een gezamenlijk initiatief van het partnership.
Neem contact op

Artrose (osteoartritis) bij de hond

Atjo Westerhuis dierenarts in EduVet Dierenkliniek locatie Veenendaal. Laatste update: december 2023 Extra literatuur: Https://www.eduvet.nl/achterhandproblemen-bij-de-hond-en-homeopathie/ Https://www.eduvet.nl/voorste-kruisband-vkb-ruptuur-bij-de-hond/ Https://www.eduvet.nl/kreupele-voorpoot-bij-de-hond/   Artrose (osteoartritis) Artrose of osteoartritis is een

Lees verder »

Kennelhoest & Vaccinatie

Kennelhoest is een besmettelijke hoest bij honden. Het is mogelijk om honden te vaccineren tegen kennelhoest. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de vragen: wat is kennelhoest, hoe behandelen we kennelhoest, hoe voorkomen we kennelhoest, wel of niet vaccineren en welke vaccin kunnen we het beste toepassen?

Lees verder »