Blauwalg vergiftiging

Inhoudsopgave

Dierenarts Atjo Westerhuis

Veterinair directeur EduVet Veterinair Trainingscentrum

 

Diagnose Blauwalg vergiftiging. Blauwwier vergiftiging. Cyanobacteria vergiftiging
Oorzaak Neurotoxine (zenuwvergift) anatoxine-a afkomstig van bacteriën (Cyanobacteria) die lijken op algen; op warme zomerdagen in stilstaand water (watertemp. 20-30 gr. C)
Diersoort Hond
Categorie Intoxicaties (vergiftigingen)
Anamnese Zie ‘Klinisch beeld’
Klinisch beeld Eerst misselijkheid, braken, diarree en zwakte. Vervolgens trillingen, schuimbekken, epileptiforme aanvallen, collaps, oppervlakkig ademhalen, stuiptrekkingen en verlammingen; in de meeste gevallen in korte tijd (binnen 1 uur na het zwemmen) gevolgd door de dood.
DBV N.v.t.
Laboratorium De diagnose wordt gesteld aan de hand van het ziektebeeld, historie (verdacht zwemwater) en onderzoek maaginhoud (specifiek gericht op anatoxine-a). Dodelijk verloop is meestal zo snel na de (fatale) zwempartij, dat pathologische bevindingen afwezig zijn of nonspecifiek.
Prognose In de meeste gevallen dodelijk verloop binnen 1 uur na het zwemmen. Natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid opgenomen toxines.
Behandeling Symptomatisch. Preventie door honden niet te laten zwemmen in verdacht water (meer informatie zie ‘Links’).
Medicamenteus Zie ‘Behandeling’
Chirurgie N.v.t
Complementair Geen complementaire behandeling mogelijk
Follow up Vaak dodelijke afloop. Indien geen dodelijke afloop per geval beoordelen
Links http://www.waterschappen.nl
http://www.zwemwater.nl

Handboek diergeneeskunde-1152x1000-1152x1000

Handboek diergeneeskunde met homeopathie bij honden

Het nieuwe boek van Atjo Westerhuis, Diergeneeskunde Met Homeopathie voor Honden, is eveneens een gezamenlijk initiatief van het partnership. Net als het tweedelige boek, ‘Beweging en Gezondheid bij de Hond’ met als subtitel ‘werken, sporten en recreëren’.
Eveline en Pauline
Neem contact op

Memo voor Fokkers van Honden

Atjo Westerhuis, dierenarts, EduVet Dierenkliniek, Veenendaal Laatste update: maart 2021 Samenvatting: De beknopte overzichtjes in deze ‘Memo voor fokkers van honden’ kunnen een geheugensteun zijn

Lees verder »

Bloedoor of othematoom

Atjo Westerhuis, dierenarts, EduVet Dierenkliniek, Veenendaal. Laatste update: januari 2021. Samenvatting: In de praktijk is de vraag van huisdiereigenaren naar de behandeling van een othematoom,

Lees verder »

Ooroperatie: Zepp of TECA?

Atjo Westerhuis, dierenarts, EduVet Dierenkliniek, Veenendaal Laatste update: november 2020 Samenvatting: In de negentiger jaren van de vorige eeuw werd de ooroperatie volgens de Zepp

Lees verder »