Waarom is bloedonderzoek belangrijk voor uw hond of kat?

Het onderzoek van het bloed bij een hond of kat is een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg. Het helpt dierenartsen om verborgen aandoeningen op te sporen, de algemene gezondheid te controleren en gerichte behandelingen in te zetten. Omdat dieren hun klachten niet altijd laten zien, kan een bloedonderzoek bij de dierenarts vroegtijdige signalen van ziekte aan het licht brengen.

Daarnaast wordt bloedonderzoek vaak uitgevoerd bij oudere dieren om leeftijdsgebonden aandoeningen tijdig te ontdekken. Ook voorafgaand aan operaties is het belangrijk om de algehele gezondheid te controleren en risico’s te minimaliseren.

20240709_028A8900_RP-2

Welke aandoeningen kunnen worden opgespoord?

Met een bloedonderzoek bij uw hond of kat kunnen verschillende aandoeningen worden vastgesteld, zoals:

  • Bloedarmoede en infecties: Het rode bloedbeeld kan ons vertellen of er sprake is van bloedarmoede. Het witte bloedbeeld vertelt ons meer over de aanwezigheid van ontstekingen in het lichaam.
  • Nier-, lever- en galwegproblemen: Vaak uiten deze problemen zich klinisch pas als het in een vergevorderd stadium is. Tijdige opsporing van deze aandoeningen kan ervoor zorgen dat uw trouwe viervoeter een betere kwaliteit van leven heeft dankzij het instellen van een gepaste behandeling.
  • Suikerziekte (diabetes): Een veelvoorkomende aandoening bij katten en honden, waarbij dieren veel gaan drinken en plassen, maar tegelijkertijd in conditie achteruitgaan.
  • Hormonale aandoeningen: Zoals schildklierproblemen, de ziekte van Cushing of Addison.
  • Pancreatitis (alvleesklierontsteking): Een ontsteking van de alvleesklier, die ernstig kan verlopen.
  • Voedingstekorten: Onbalans in vitamines (zoals vitamine B12 en foliumzuur) en mineralen (natrium, kalium, chloor en calcium) kunnen een negatieve invloed hebben op de gezondheid.

Hoe verloopt een bloedonderzoek bij EduVet Dierenkliniek?

Bij EduVet Dierenkliniek zorgen we voor een snelle en comfortabele bloedafname. Zo gaat het in zijn werk:

  • Afspraak en intake: We bespreken de klachten en medische voorgeschiedenis van uw dier. Als uit de anamnese en het lichamelijke onderzoek blijkt dat bloedonderzoek nodig is, dan kunnen we dat direct uitvoeren.
  • Bloedafname: Dit gebeurt meestal uit een poot of de hals. De meeste dieren ervaren hier weinig ongemak van.
  • Analyse in het laboratorium: Onze moderne apparatuur zorgt voor snelle en nauwkeurige resultaten. Slechts enkele onderzoeken hoeven opgestuurd te worden naar een extern lab.
  • Uitslag en advies: Onze dierenartsen bespreken de bevindingen en stellen indien nodig een behandelplan op.
20240912_028A1713_RP
1

Voordelen van bloedonderzoek bij uw hond of kat

Bij EduVet streven we naar de best mogelijke zorg voor uw huisdier. Daarom profiteert u bij ons van:

  • Snelle en betrouwbare resultaten: Dankzij ons geavanceerde laboratorium in de kliniek krijgt u snel de uitslag. Bloed dat opgestuurd wordt naar het laboratorium kost hooguit twee werkdagen.
  • Vroege detectie: Snelle diagnosestelling zorgt ervoor dat er tijdig een behandelplan kan worden opgesteld, waardoor uw dier langer en gezonder kan leven.

Maak een afspraak voor een bloedonderzoek

Twijfelt u over de gezondheid van uw huisdier? Maak dan een afspraak voor een gedegen lichamelijk onderzoek en een eventueel daaruit vloeiend bloedonderzoek. Een bloedonderzoek bij de dierenarts kan veel duidelijkheid geven. Symptomen zoals verminderde eetlust, gewichtsverlies of lusteloosheid kunnen tekenen zijn van onderliggende problemen. Hoe eerder een aandoening wordt opgespoord, hoe beter de behandelmogelijkheden.

Wij staan klaar om uw dier de beste zorg te bieden!