Urineonderzoek bij uw hond of kat

Een urineonderzoek is een eenvoudige maar effectieve manier om inzicht te krijgen in de gezondheid van uw hond of kat. Bij EduVet Dierenkliniek voeren we dit onderzoek uit om onder andere blaasontstekingen, nierproblemen en andere aandoeningen vroegtijdig op te sporen.

1

Waarom een urineonderzoek bij honden en katten?

Urine bevat waardevolle informatie over de gezondheid van uw huisdier. Met een urineonderzoek kunnen we onder andere:

  • Blaasontstekingen en urineweginfecties opsporen
  • Kristallen detecteren
  • Nierproblemen of suikerziekte identificeren
  • De urineconcentratie en pH-waarde beoordelen

 

Vertoont uw hond of kat symptomen zoals vaker plassen, moeite met plassen, bloed in de urine of onzindelijkheid? Dan kan een urineonderzoek helpen de oorzaak te achterhalen.

Hoe werkt een urineonderzoek bij EduVet?

  1. Urine verzamelen: U kunt thuis urine opvangen of wij doen dit in de kliniek met een speciale methode, afhankelijk van het dier en de situatie. Voor katten kunnen we speciale, niet-absorberende kattenbakkorrels adviseren om de urine op te vangen zonder vervuiling. Bij honden kan het helpen om de urine met een schoon bakje of lepel op te vangen tijdens het plassen. Lukt het thuis niet om urine op te vangen en hebben we het wel nodig voor onderzoek? Dan kunnen wij eventueel wat urine afnemen middels katheterisatie of echogeleide blaaspunctie.
  2. Fysisch en chemisch onderzoek: We beoordelen de kleur, geur en helderheid van de urine en testen op belangrijke stoffen zoals eiwitten, glucose en bloed. Deze analyse helpt om een eerste indruk te krijgen van mogelijke afwijkingen en aandoeningen zoals diabetes of een urineweginfectie.
  3. Microscopisch onderzoek: Onder de microscoop analyseren we de urine op kristallen, bacteriën en de aanwezigheid van rode bloed- of ontstekingscellen.
  4. Aanvullende testen: Indien nodig kunnen we een kweek inzetten of aanvullende bloedonderzoeken uitvoeren. Een urinekweek helpt bij het identificeren van specifieke bacteriën die een infectie veroorzaken, zodat we een gerichte antibioticabehandeling kunnen voorschrijven. Bloedonderzoek kan aanvullende informatie geven over de nierfunctie en andere interne gezondheidsproblemen.
20240709_028A9191_RP-2
Dierenarts Veenendaal

Wanneer is een urineonderzoek nodig?

Een urineonderzoek is aan te raden bij honden en katten die:

  • Symptomen van urinewegproblemen vertonen (zoals veel drinken en veel plassen, vaak kleine plasjes doen, onzindelijkheid in huis, of het zien van afwijkende urine)
  • Gevoelig zijn voor blaasstenen of infecties
  • Oudere dieren zijn en regelmatige gezondheidscontroles nodig hebben
  • Diabetes of nierproblemen hebben

 

Door tijdig een urineonderzoek uit te laten voeren, kunnen ernstige aandoeningen vroeg worden opgespoord en behandeld.

Maak een afspraak bij EduVet Dierenkliniek

Heeft uw hond of kat last van plasklachten of vermoedt u een urineweginfectie? Neem dan contact op met EduVet Dierenkliniek voor een urineonderzoek. Onze dierenartsen staan klaar om uw huisdier de beste zorg te bieden.

Wij begrijpen hoe belangrijk de gezondheid van uw huisdier is en nemen graag de tijd om uw vragen te beantwoorden. Een snelle diagnose kan helpen om ongemak bij uw dier te verminderen en ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen.

Bel ons voor vragen of een afspraak en ontvang deskundig advies. Of maak eenvoudig online een afspraak via onze website en kom langs in onze kliniek voor een professionele beoordeling en behandeling van uw huisdier.