Seminar over het thema

Voedselallergie en/of Voedselintolerantie bij de Hond

Zondag 18 mei 2025
09:30-16:45 uur
Edupet Educatie Centrum, Bronsweg 9, 8211 AL Lelystad

Ticketprijs
€ 195,- ex. BTW  (€ 235,95 incl. BTW)

Contact
Pauline Westerhuis, EduVet Dierenkliniek Veenendaal. T: 06 2542 3020. E: contact@eduvet.nl 

Beste collega,

In de praktijk hebben wij vaak te maken met chronische maagdarm- en/of huidklachten bij honden. Wij stellen dan de diagnose voedselallergie of voedselintolerantie. In de praktijk is dit onderscheid lang niet altijd zo helder. Onze diagnostiek maakt het vaak lastig om strikt te bepalen of we met een immunologisch gemedieerde voedselallergie te maken hebben of met een niet-immunologische intolerantie. Dat is juist één van de redenen waarom deze patiënten zo complex zijn en waarom standaardoplossingen niet altijd werken.

De behandeling bestaat uiteindelijk uit het herstellen van een verstoorde balans die zorgt dat de hond niet meer ziek is. Het is vaak zoeken, finetunen en herevalueren. Als we écht zouden begrijpen wat er op fysiologisch niveau gebeurt, zouden we wellicht beter kunnen sturen op herstel en tolerantieopbouw.

Een aantal patiënten kunnen terug keren naar een standaard (“normale”) voeding als de balans in het maagdarmkanaal hersteld is, waarbij een passend dieet gedurende de herstel periode noodzakelijk is. Bij een groot deel van de patiënten lukt dat helaas niet en is het noodzakelijk om blijvend het passende dieet te geven.

Voeding is niet de enige oplossing. Denk aan de impact van de brain-gut-microbiota axis vice versa. Behalve ‘verkeerde’ voeding, zijn stress en medicatie belangrijke oorzaken van schade aan de darmflora. Pre- en probiotica, vitamine B12 suppletie bij deficiëntie, e.d. spelen een substantiële rol bij het herstel van de darmgezondheid. Bij medicatie moeten wij vooral ook stilstaan bij de neveneffecten.

Dit interactieve seminar heeft als doel het delen van kennis en praktijkervaringen tussen praktiserende dierenartsen en veterinaire specialisten op het gebied van gastro-enterologie, dermatologie en voeding. In de hoop, dat we een beter inzicht krijgen in dit thema.

Voor jou als practicus een niet te missen kans voor een update van jouw wetenschappelijke bagage en om jouw eigen praktijk ervaringen af te stemmen met een team van specialisten …

Sprekers

Foto 2

Atjo Westerhuis

Marieke-Dijkstra-specialist-Interne-geneeskunde-683x1024

Marieke Dijkstra

3. Bart Ruijter

Bart Ruijter

Nicole hoes

Nicole Hoes

Esther Plantinga

Esther Plantinga

Anita den Hoedt (1)

Anita Den Hoedt

Ros Nawijn

Ros Nawijn

Programma

09:30-10:00

Ontvangst

10:00-10:05

Opening

10:05-10:30

Kort overzicht van het programma

Atjo Westerhuis, dierenarts

10:30-11:00

Open deuren en valkuilen bij het opwerken van de maagdarmpatiënt
Marieke Dijkstra, dierenarts, specialist interne geneeskunde voor GD

11:00-11:15

Pauze

11:15-11:45

Van dysbiose naar balans: het belang van een gezonde darmflora

Bart Ruijter, dierenarts, specialist interne geneeskunde voor GD

11:45-12:15

Darmgezondheid en jeuk; kip of ei?
Nicole Hoes, dierenarts, specialist dermatologie

12:15-13:15

Lunchpauze

13:15-13:45

De allergiepuzzel: Voeding als factor bij huid- en maagdarmklachten 

Esther Plantinga, dierenarts, specialist voeding

13:45-14:15

Heeft stress impact op maagdarm- en/of huidklachten?

Anita den Hoedt, gedragsdeskundig dierenarts

14:15-14:45

Pauze

14:45-16:45

Forum discussie

Ros Nawijn, dierenarts

16:45

Sluiting

Aanmelden

Dit seminar is in principe bedoeld voor dierenartsen. Er is een beperkt aantal tickets vrij voor non-veterinaire diergezondheidszorg professionals en studenten diergeneeskunde. Bent u een non-veterinaire diergezondheidszorg professional of een student diergeneeskunde stuur dan een e-mail naar contact@eduvet.nl.