Inleiding
Andere termen voor reisziekte of `motion sickness’ zijn: wagenziekte, zeeziekte, of luchtziekte. De ziekteverschijnselen worden veroorzaakt door bewegingen die ongewoon zijn voor de evenwichtsorganen. Het is vooral terug te voeren op psychische factoren dat reisziekte niet bij iedere hond voorkomt. Daarnaast zal ook de algemene conditie van betekenis zijn, en niet te vergeten het rijgedrag van de baas, de woeligheid van de baren en de frisheid van de omgevingslucht.

Geef in elk geval ongeveer een uur vóór de reis een kleine maaltijd. Het maagdarmkanaal mag niet leeg, maar ook niet te vol zijn.

De ziekteverschijnselen zijn: lusteloosheid, gapen, verhoogde speekselvloed, kwijlen dus, vaak slikken en braken.

Bij de hond die onrustig is in de auto en hijgend, piepend, jankend of blaffend heen en weer vliegt, maar niet kwijlt en/of braakt, kunnen we dus eigenlijk niet van reisziekte spreken. De behandeling van `reiszenuwen’ wordt hier wel besproken, maar wijkt dus af van die van de echte reisziekte.

De grote voordelen van de homeopathische reisziekte behandeling zijn, dat er geen bijwerkingen optreden, zoals de versuffende werking van reguliere middelen (o.a. primatour, dat voor mensen bestemd is), en dat genezing mogelijk is. In feite kiezen we dus altijd voor een homeopathische behandeling.

Homeopathie
Borax veneta D3
Grote angst voor plotselinge, harde geluiden (onweer en vuurwerk bijvoorbeeld). De wagenziekte treedt vooral in heuvelachtig gebied op, tijdens de neergaande beweging. Echt een middel dus voor motion sickness.

Cocculus indicus D4
Geveld door grote angst en wanhoop ligt de reiszieke Cocculus patiënt erbij als een `dweil’. Hij moet stil blijven liggen, het liefst op de bodem van de auto. Hij wil absoluut niets eten, maar dat is bij reisziekte heel gebruikelijk. Hoewel de hond bijna apathisch is, zal hij geïrriteerd reageren als hij bijvoorbeeld wordt gedwongen om op een andere plek in de auto te gaan liggen. In enkele gevallen is er verlies van urine of ontlasting. Ook een verhoogde winderigheid kan opvallen. En natuurlijk kwijlen en braken. Na de reis herstelt een Cocculus patiënt maar langzaam. Ook dit is echt een middel voor motion sickness.

Hyoscyamus niger D30
Altijd nerveus, hysterisch gedrag en angstplasjes. Bij dit middel is er sprake van genoemd gedrag ook als de hond niet in een auto zit. Het past bij het type hond. Hier spelen reiszenuwen een grote rol, maar we zien toch ook echt het beeld van motion sickness.

Nux vomica D30
Rusteloosheid, vliegt van de ene naar de andere kant en reageert op alles. De Nux vomica braakt meestal niet! Ook hier zien we de gedragsverschijnselen eveneens onder andere omstandigheden dan in de auto. Dit is echt een middel voor reiszenuwen: stress, onrust, paniek.

Passiflora incarnata OER
Als de hond niet kwijlt en braakt, maar uitsluitend rusteloos is, kan Passiflora incarnata een kalmerende werking hebben, zonder dat het dier suffig wordt. Dit is niet een homeopathisch middel, maar een kalmerende kruidentinctuur. Het middel werkt het beste als we het beginnen te geven op een moment waarop de hond (nog) niet opgewonden is. Dat betekent 1 – 2 dagen voor de reis beginnen. Het is dus ook een middel tegen reiszenuwen en kan ingezet worden als we niet in staat zijn om het best passende homeopathische middel te vinden.

Petroleum D6, D30
Ook bij Petroleum zijn de reisziekte klachten voor een belangrijk deel te wijten aan nervositeit. De hond is niet apathisch zoals de Cocculus hond en ook niet onrustig. Het meest typische bij de Petroleum patiënt is dat hij weliswaar misselijk is (kwijlen en braken), maar dat hij wel eetlust heeft en dat eten de klachten verbetert. De Petroleum hond moet dus zeker niet nuchter aan een autorit beginnen. Er wordt verondersteld dat de Petroleum hond reisziek wordt onder invloed van benzinelucht. Op basis van de regels over gelijkenis en werkingsomkeer, die aan de basis van de homeopathie liggen, is die veronderstelling niet onwaarschijnlijk. Twee kenmerkende symptomen kunnen de keuze van Petroleum nog eens extra hard maken: ten eerste een droge, kale, kloverige huid op de overgang van huid naar slijmvlies (zoals rond mond, ogen en anus), en ten tweede een verergering van de huidklachten in de winter. Dat laatste is typisch, want veel huidklachten bij de hond verbeteren in de winter en verergeren juist in de zomer.

Tabacum D6
Reisziekte die waarschijnlijk verergert door tabakslucht (niet roken in de auto!). Kenmerk van de Tabacum patiënt (vergelijk met Cocculus) is dat hij ijskoud aanvoelt. De hond blijft stil liggen. Warmte verergert: dus ventileren – frisse lucht geeft onmiddellijk een verbetering van de klachten.

Prodier Reisziekte VSM
Als we er met een enkelvoudige geneesmiddeldiagnose niet uitkomen, nemen we onze toevlucht tot een complexmiddel, zoals Prodier Reisziekte van VSM. In dit complexmiddel zitten naast de antibraakmiddelen Ipecacuanha en Apomorphinum muriaticum de belangrijkste wagenziektemiddelen: Cocculus indicus, Petroleum en Tabacum.

Algemeen behandelvoorschrift

OER, 3 x daags 5 – 20 druppels (afhankelijk van de grote van de hond),

D4 – D6 Een half uur vóór de reis 1 dosis, daarna ieder uur of iedere 2 uren 1 dosis. Maximaal 3 keer geven. Beter is 3 x daags 1 dosis te geven, te beginnen 1 – 2 weken voorafgaand aan de geplande reis; maximaal 6 – 8 weken geven. Als de hond in die periode 5 ritten klachtenvrij is, kan de medicatie in de regel gestaakt worden. De hond zal dan meestal blijvend klachtenvrij zijn.

D30 1 x daags 2 granules gedurende 6 – 8 weken.

 

Deze cliënten hand-out is bedoeld als ondersteuning van het consult door de dierenarts. De tekst gaat ervan uit dat uw huisdier al door de dierenarts is gezien. De adviezen in de hand-out gelden alleen voor dieren bij wie de diagnose is gesteld. De informatie dient niet als vervanging van een consult door de dierenarts!
Bedenk bij het lezen dat de gezondheidssituatie van uw huisdier anders kan zijn dan in de teksten wordt beschreven.
Verder worden al onze hand-outs vervaardigd aan de hand van niet alleen wetenschappelijke literatuur, maar ook van onze eigen inzichten op grond van persoonlijke ervaringen. Daarom kan de informatie voor een deel afwijken van de gangbare literatuur.

Gerelateerde items

Vergiftiging door zwemmen

Honden die op warme dagen in de zomer zwemmen in stilstaand water met een watertemperatuur van 20-30 gr. Celsius hebben kans om een dodelijke vergiftiging op te lopen. Het verloop kan snel zijn, soms binnen 1 uur na de (fatale) zwempartij! Behandelingen komen in de meeste gevallen te laat of hebben onvoldoende effect. Omdat honden…

Lees meer

Orale zenuwblocks bij hond en kat

Dierenarts Brett Beckman heeft een instructiefilm gemaakt voor het plaatsen van regionale zenuwblocks bij mondchirurgie bij hond en kat. Als introductie legt Beckman uit dat de voordelen van deze werkwijze zijn: 1. Het locaal anaestheticum zal bij locale anaesthesie rond / van de zenuw die het te behandelen gebied innerveert veel beter infiltreren en werken in het gezonde…

Lees meer

Is chippen verplicht?

Voor een betrouwbare identificatie van een huisdier brengen wij onderhuids een chip in. Het chipnummer en de gegevens van de eigenaar of houder van het huisdier worden geregistreerd in een centrale databank. Wat betreft onze huisdieren is in ieder geval het voor hond, kat en fret verplicht om te zijn voorzien van een chip als…

Lees meer

Paracetamol waarom niet?

Paracetamol zou weliswaar in principe aan een hond toegediend kunnen worden, maar veel beter is het om dat toch niet te doen. Bij de kat is paracetamol verboden! We geven een toelichting: Paracetamol, synoniem acetaminophen (USA), kan weliswaar – mits in de juiste dosering – toegepast worden als pijnstiller bij de hond. Maar dierenartsen zijn…

Lees meer

Hypothyreoïdie hond

Klinisch beeld Door een tekort aan schildklierhormoon met als gevolg afname van metabolische activiteit zien we gewichtstoename (ondanks calorie beperkende maatregelen), lethargie (slaapzucht, ongeïnteresseerdheid en inactiviteit), lusteloosheid, zwakte en kouwelijkheid (warmte zoeken). Tevens huidklachten: symmetrische alopecia (meestal zonder, soms met jeuk), pyodermie, folliculitis, seborrhoe, postclipping alopecia, slechte haarkwaliteit, hyperpigmentatie, myxoedeem, hyperkeratose. Vatbaarheid voor Demodex en …

Lees meer

Titeren bij de hond

Inleiding De vraag naar bepaling van antistoffen in het bloed tegen ziektes die deel uitmaken van het gebruikelijke vaccinatiepakket voor een hond in Nederland neemt toe. De gedachte daarachter is dat vaccinatie schadelijk zou (kunnen) zijn en er dus alleen gevaccineerd moet worden als blijkt uit bloedonderzoek dat er onvoldoende bescherming is. Een nieuwe term…

Lees meer

Plaagalg vergiftiging

Lees de disclaimer en toelichting onderaan! Een ziekteprofiel is een geheugensteun voor dierenartsen en paraveterinairen. Het bevat in beknopte vorm de voor de praktijk meest noodzakelijke informatie. Extra waarschuwing voor de huisdierbezitter Het ziekteprofiel is geen vervanging van de dierenarts! Het laat de huisdierbezitter met dierenarts en paraveterinair ‘meekijken’. De huisdierbezitter wordt dringend aangeraden niet…

Lees meer

Giardia bij de hond

Bronnen: Giardiasis, Valeria Scorza, Colorado State University, Clinician’s Brief, February 2013, 71-74* Giardia snaptest http://www.idexx.nl/smallanimal/inhouse/snap/giardia.html  Website Dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht: Giardia bij de kat * Bron a: In dit artikel staat ook informatie over Giardiasis bij de kat. Onder Nederlandse praktijkomstandigheden wordt Giardiasis bij de kat niet zo vaak vastgesteld. Maar, als katten vaker op Giardia…

Lees meer

Vuurwerkstress bij hond en kat

Onze huisdieren in de stress!? In veel gevallen is het zelfs nodig dat huisdieren daarvoor medicijnen slikken! Eigenlijk te gek voor woorden. Er zijn gelukkig ook honden en katten die zich niet zo veel aantrekken van deze ‘gedragsafwijking’ van mensen. In die gevallen moeten we natuurlijk niet toch gaan behandelen ‘voor de zekerheid’ of ‘omdat iedereen dat…

Lees meer